SALSA* ZOUK* KIZOMBA* BACHATA* MERENGUE*

Salsa Sunrise

De salsa is een zeer populaire dans. De dans wordt wereldwijd beoefend. Het vindt zijn oorsprong in Cuba. Door de jaren heen zijn er verschillende stijlen ontstaan: Los Angelos stijl,  Cubaanse stijl en de New York stijl.

Bij Sunrise Dance doceren wij de salsa in LA-stijl. Deze dans wordt voor-achterwaarts in een lijn gedanst. De dans wordt opgebouwd uit verschillende figuren. Salsa is geen statische dans en dat betekent dat er geen vaste volgorde is waarin gedanst wordt. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten. Ingewikkelde figuren met de armen zijn typisch voor de salsa.

Tijdens de lessen bij Sunrise Dance bieden wij u een breed scala aan figuren. Dit wordt zorgvuldig opgebouwd in lesprogramma's voor de beginnende en de gevorderde dansers.

Zouk Sunrise

Bij Sunrise Dance doceren wij de zouklove. De Braziliaanse zouk is een mooie, sensuele, gracieuze en elegante dans. Het wordt ook wel de romantische dansvorm van de Lambada genoemd.

De Zouk is in tegenstelling tot de Lambada rustiger en zwieriger. Kenmerkend voor de Zouk is net als bij de Lambada het “haarzwaaien”. Tevens is een uitstekende connectie tussen beide danspartners van groot belang evenals het gebruik van goede technieken en deze dans mooi, goed en veilig uit te kunnen voeren.

De mooie zouk muziek is afkomstig van onder andere de Franstalige Caribische- en Kaapverdische eilanden. Zouk betekent “party” in het Creools, het brengt je in een ware feeststemming.

Zouk is mooi om naar te kijken maar nog leuker om het zelf te dansen!            

Bachata Sunrise

De Bachata is afkomstig van de Dominicaanse Republiek en heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt in Nederland en daarbuiten.

Net als de Salsa heeft de Bachata verschillende stijlen. In de Bachata onderscheiden we momenteel vooral de Dominicaanse Stijl, waarbij op verschillende tellen wordt gedanst en vooral veel gebruik wordt gemaakt van voetenwerken, en de Amerikaanse Stijl waarbij vooral veel draaipatronen worden uitgevoerd met een partner. De Antilliaanse stijl waar telkens op de vierde en achtste tel van de maat een heup wordt getild. De Dominicaanse Stijl wordt vooral op de plaats gedanst, de Amerikaanse Stijl wordt vooral gedanst in de zijwaartse richting.

Bij Sunrise dance bieden wij u een breed aanbod in choreografie waarin alle drie stylen binnen dezelfde cursus worden behandeld. De basispassen worden aangeleerd als in de Klassieke stijl. Wij hanteren een standaard lesprogramma wat zich kenmerkt door enerzijds veel gezelligheid en ontspanning, en anderzijds veel structuur waardoor iedereen het goed kan volgen.

Kizomba Sunrise

Je kunt er bijna niet meer omheen; het Kizomba virus verlicht zich als een zonneschijn over het land.

Kizomba is een muzieksoort en dans met haar roots in Angola. Hoewel er sporen zijn van het woord Kizomba die teruggaan tot het jaar 1890, werd de Kizomba zoals deze momenteel de wereld verovert pas populair in de jaren ’80.

Kizomba is het resultaat van een ontwikkeling. Het beschrijft zowel een muziekstijl als een dansstijl. Kizomba is een Angolese woord, dat "feest" in de Kimbundu taal betekent. Kimbundu is een van de meest gesproken talen in Angola.

De zwoele klanken van de Kizomba zijn heerlijk om naar te luisteren en bovenal: om op te dansen. En het past geweldig bij de andere dansen zoals de Salsa, de Bachata en de Zouk. Sterker nog: een leek zal het verschil tussen een Zouk nummer een Kizomba nummer niet eens horen. Je kunt dan ook lekker op een Kizomba de Zouk dansen en andersom,  Het kan, maar lekker is anders.

Wat vooral opvalt aan de Kizomba is de bijzondere manier waarop het wordt gedanst. Vond je de Bachata intiem? Wacht tot je de Kizomba hebt gezien of beter nog; ervaren! Voeg daar het leiden en volgen van de Tango aan toe (vanuit het bovenlichaam) en je komt in de buurt van de Kizomba ervaring. Daarnaast bestaat het voetenwerk uit een niet synchroon aantal passen op de maat. Zo kan je op de 1e t/m 8e tel doorstappen, rust houden, dubbele passen maken; en dat ongeacht met welk been. Opvallend is dat er met het linkerbeen vaak een dubbele pas wordt gemaakt. Dit maakt het voor dames noodzakelijk om ‘los te laten’ en volledig in te tunen op de partner die op zijn beurt goed moet aangeven wat hij wilt. Deze ultieme combinatie maakt het dat het dansen van de Kizomba anders en authentiek voelt, en dat Kizomba hard op weg is de Latin Scene te veroveren.

Goed, dat was de theorie. Nu de praktijk. De meest gehoorde opmerking over de Kizomba: het is zo intiem! In sommige gevallen: eens.Toch kan de Kizomba, net als de Bachata op een ‘nette’ manier worden gedanst. Op deze manier raken de bovenlichamen elkaar wel, maar de onderlichamen niet. Hierdoor ontstaat er ruimte voor geweldig voeten- en benenwerk zoals je dat ook wel in de Tango ziet met de bekende ‘Ochos’. Bij Sunrise Dance kiezen we er voor, vooral in de Beginners lessen, om de Kizomba op deze ‘nette’ manier te leren dansen. Je bent dan zelf vrij om afstand te bewaren of er sámen voor te kiezen wat dichter bij elkaar te dansen.

“Teaching method: José N'dongala Kizombalove Methodology”

 

Sunrise Dance: de dansschool met stijl!
Creativiteit | Vertrouwen | Vakmanschap | Kwaliteit | KvK nr 37160534 | BTW nr: NL002328242B29 | T: 06 2900 5777 | E: sunrisedance@hotmail.com

Website door: JHNC